Организация на помени, обреди и панахида Варна.

Да загубите близък човек е тежко, но понякога е още по-трудно да се сбогувате с него за последен път и да почетете земния му път. Този изключително емоционален момент е спомен, който никога няма да забравите. Затова е много важно не просто да изпълните последното желание на починалия, но и да организирате подобаващ помен и погребение.

Заради скръбта, която е завладяла сърцето Ви, може да се чувствате объркани и да не знаете откъде да започнете с планирането. Може би ще потърсите информация от приятели или ще предпочетете да използвате услугите на траурна агенция.

Ние Ви препоръчваме да се доверите на професионалистите! С тяхна помощ ще успеете да уредите не само документацията, но и да организирате погребален обред, с който да изпратите покойника.

Какво трябва да знаете за панахида Варна?

Най-честата практика е възпоменателните служби да се изпълняват в гробищния парк и параклиса към него. Всъщност, може да се проведат на всяко място. За някой от обредите като помена, можете да изберете локация с лично значение. Тя може да е била свързана с Вашия близък или семейството Ви. Например – любим плаж, парк, дома или подходящо заведение, на което да се побере по-голяма група – ресторант, банкетна зала или друго място за събития.

Ако искате да има религиозно поклонение и да се обслужи панахида Варна е добре, това да се служи на гробището и мястото на погребването на тленните останки. Важно е да изберете какви религиозни традиции ще следвате, за да могат да бъдат планирани и обслужени по правилния начин. Можете да потърсите помощ и от религиозни служители като свещеници, за да Ви помогнат да се запознаете по-добре какви са изискванията на църквата при възпоменание.

Панихидата е свързана с извършването на църковен ритуал. По време на него, църковният служител казва молитва за душата на починалия и опрощаване на греховете му. Целта е да му помогне да открие покой и да продължи пътя си.

Интересен факт е, че няма официална структура на възпоменанието. Както при традиционното погребение хората могат да участват във възпоменателната служба по много различни начини. Например – казване или четене на молитва, пеене на песни или споделяне на спомени за починалия.

Ако сте решили да има религиозна служба, трябва да обсъдите със свещеника в каква последователност трябва да бъдат извършени обредите. Ако не можете да се справите сами с тази отговорност, ние Ви препоръчваме да се доверите на траурна агенция.

Какви са етапите при организацията на панихида Варна?

Погребалните ритуали са свързани не само със смъртта, а и със самото погребение и служене на литургия и молитва за душата на починалия. Условно могат да се разделят на подготвка на мъртвеца, самото погребение и отдаване на почит след него.

Независимо дали сте решили да използвате услугите на погребална агенция, добре е да сте запознати с последователността на планиране.

Избор на дата и час

Първото нещо, което трябва да направите, е да решите кога и къде искате да се извърши погребението и възпоменанието. Ще трябва да изберете място и дата, като се съобразите с това кога е настъпила смъртта и кога е възможно да се проведе погребението.

Тук е момента да изберете между традиционно погребение и кремация. Ако сте се спрели на първия вариант, следва да изберете гробищен парк. Трябва да решите и дали там искате да се проведе възпоменателната служба или предпочитате друго място.

Ако сте решили изцяло да поемете организацията, следва да разберете дали избраната дата и час са свободни. Вземете предвид, че на някого от близките Ви може да се наложи да пропътува дълги разстояния или да уреди отсъствие от работа. Затова изберете час, който дава възможност да пътува и да стигне навреме за церемонията.

Когато обсъждате подробностите с гробищния парк, уверете се, че няма ограничения за броя на присъстващите и ще има места, на които да паркират колите си.

Решете кой ще присъства

Може да искате погребението да бъде в тесен семеен кръг и да присъстват само роднини и най-близките приятели. Или да поканите всички хора, които биха искали да отдадат последна почит на починалия. И в двата случая е важно да осигурите достатъчно място, където да се проведе панахида Варна.

Може да се изненадате колко присъстващи ще има, затова е винаги добра идея да изберете по-голямо място от необходимото.

Следва да информирате всички за датата и часа на погребението. Може да поръчате официални покани или да ги информирате лично чрез социалните мрежи или телефонно обаждане.

Добра идея е да помолите хората да Ви уведомят дали ще присъстват или не, за да можете да прецените мястото за провеждане на поклонението.

Свържете се със свещеника

Много важен момент е да решите кой ще обслужи панахида Варна. Няма значение дали покойникът е бил религиозен или не. България е православна държава и като такава се вярва, че чрез молитва душата на починалия намира покой и се опрощават извършените приживе грехове.

Ако е религиозна служба, можете да се свържете със служител на православната църква да проведе службата. Обикновено гробищата имат специален параклис. Там ще откриете пълно съдействие на божиите служители в него.

Но, ако посещавате друга църква и искате Вашият свещеник да извърши възпоменанието, не губете време. Потърсете го и го помолете за съдействие и информация каква е правилната последвоателност на религиозните обреди, които трябва да се извършат.

Бъдете спокойни – религиозните служители имат голям опит с помените и ще могат да Ви окажат нужната морална и емоционална подкрепа. Той ще Ви съдейства и със самата организация на поклонението и изпращане на Вашия близък в последния му път.

Не знаете дали ще се справите с тази отговорност?

Ние разбираме мъката и скръбта Ви. Не е необходимо да усещате и тежестта от отговорността по организиране на погребение и панихида Варна. Препоръчваме Ви да се доверите на професионална агенция за погребения. Прехвърляйки отговорността в техните ръце, ще бъдете сигурни, че паметта на Вашия близък ще бъде зачетена подобаващо.

Показване на 2 резултата